Veelgestelde vragen

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.

Algemene vragen

Hoe sluit ik best een polis af?

U kan dit volledig online doen! Zowel de offerte als een polis kunt u online maken via www.assurbike.be. Uiteraard staan wij bij vragen steeds ter beschikking: via chat, telefoon, mail, post en bij ons op kantoor.

Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid tegenover andere weggebruikers?

U bent aansprakelijk wanneer iemand uw fout, zijn schade en het verband tussen uw fout en zijn schade kan aantonen. U bent aansprakelijk voor de schade die u aan iemand anders heeft veroorzaakt of aan iets van iemand anders. Deze schade zal vergoed worden via uw familiale verzekering. Er geldt geen verzekeringsplicht voor de familiale verzekering. Wij raden de familiale verzekering ten zeerste aan! LET OP: Voor elektrische fietsen waarbij de trapondersteuning boven de 25 km/u wordt verdergezet of die meer dan 250 Watt bedragen bent u wel verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid motorvoertuigen af te sluiten Ook voor een elektrische fiets die kan voortbewegen zonder te trappen is een verzekering BA motorvoertuigen verplicht .

Ik ben niet woonachtig in België. Kan ik bij Assurbike een polis onderschrijven?

Jammer genoeg kan dit niet.

Ik heb mijn fiets 6 maanden geleden aangeschaft. Kan ik nog een fietsverzekering afsluiten?

Bij sommige maatschappijen is het inderdaad nog mogelijk om fietsen ouder dan 6 maanden te verzekeren door een fietsverzekering. Dit kan bij bepaalde maatschappijen voor fietsen tot maximaal drie jaar oud bij onderschrijving van de verzekering.

Ik heb mijn fiets verkocht, wat moet ik doen?

U kunt de verkoop per e-mail aan ons doorgeven. Wij zullen de polis dan voor u beëindigen.

Is een fietsverzekering verplicht?

Voor elektrische fietsen waarbij de trapondersteuning boven de 25 km/u wordt verdergezet of die meer dan 250  Watt bedragen bent u wel verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid motorvoertuigen af te sluiten. Ook voor een elektrische fiets die kan voortbewegen zonder te trappen is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid verplicht.

Andere verplichtingen bij de zogenaamde 'Speed pedelecs'  zijn het dragen van een helm, in het bezit zijn van een rijbewijs en het inschrijven van het voertuig met nummerplaat.

Kan de premie maandelijks betaald worden?

Nee, we werken enkel en alleen met jaarpremies

Kan ik een polis onderschrijven voor minder dan 1 jaar?

De minimumlooptijd van onze polis is 1 jaar. Kortere periodes worden niet aanvaard.

Kan ik mijn fiets rechtstreeks bij u verzekeren?

Ja, u kunt uw nieuwe fiets of nieuwe E-bike rechtstreeks bij ons verzekeren. Bereken hier uw premie en sluit direct een verzekering af.

Kan ik mijn tweedehands fiets ook verzekeren?

Ja, u kunt uw tweedehands fiets ook bij ons verzekeren. De maximum leeftijd van de fiets verschilt per maatschappij.

Wat is een omniumverzekering?

Het is de verzekering van een goed: de fiets. De fiets is verzekerd wanneer deze beschadigd is of wanneer iemand de fiets gestolen heeft. Deze verzekering is geen verplichte verzekering.

Wat is een vrijstelling?

Een vrijstelling noemt men ook vaak het ‘eigen risico’. De vrijstelling is een deel van het schadebedrag dat de persoon die deze verzekering neemt zelf moet betalen

Wat moet ik doen wanneer mijn fiets gestolen is?

Doe aangifte bij de politie. Volgende documenten moeten aan ons overgemaakt worden: het proces verbaal, de aankoopfactuur en de aankoopnota van het slot van de fiets. Klik hier voor de schade aangifte.

Wat verstaat men onder diefstal?

We spreken van diefstal als iemand, die niet de eigenaar is van de fiets, de fiets bedrieglijk heeft weggenomen. Kijk goed in de voorwaarden van de polis wat u moet doen om diefstal te voorkomen. Vaak moet de fiets op slot zijn met een, door de verzekeringsmaatschappij, goedgekeurd slot.

Welke aanvullende dekkingen zijn er mogelijk?

Pechverhelping fiets, rechtsbijstand. BA motorrijtuigen is verplicht indien je een e-bike hebt die harder rijdt dan 25 km/u.

Welke dekkingen voorziet een fietsverzekering?

Bij nieuwe of tweedehands fietsen kunt u een gewone fietsverzekering of een fietsomnium nemen. De gewone fietsverzekering beschermt uw fiets als er sprake is van diefstal of poging tot diefstal. De fietsomnium beschermt de fiets ook bij stoffelijke schade aan uw fiets door een val, poging tot diefstal, diefstal of een ongeval.

Welke fietsen kunnen verzekerd worden?

Wij verzekeren alle soorten fietsen: koersfiets, mountainbike, ligfiets, elektrische fiets, bakfiets,…..

Welke waarde dien ik te verzekeren?

Op de aankoopfactuur van uw fiets staat het bedrag waarvoor u de fiets heeft gekocht. Het te verzekeren bedrag is de som die u effectief voor uw fiets heeft betaald.

Word ik verplicht een speciaal slot aan te kopen?

Bij bepaalde maatschappijen is het inderdaad verplicht om een ART-goedgekeurd slot aan te kopen. Meer informatie over welke maatschappijen dit verplichten vindt u in de algemene voorwaarden.

Wordt mijn fietsverzekering automatisch verlengd?

Enkele weken voor de vervaldag krijgt u een nieuwe aanvraag tot betaling. Als u hierop ingaat zijn de waarborgen opnieuw verworven. (De maximum leeftijd van uw fiets verschilt per maatschappij, raadpleeg hiervoor de algemene voorwaarden.)