Globale luchtvervuiling met 8 procent gestegen sinds 2011

Gepubliceerd op: 04-07-2016

De afgelopen vijf jaar is de luchtvervuiling wereldwijd met 8 procent gestegen. Dat blijkt uit gegevens van meer dan 3.000 steden die de Wereldgezondheidsorganisatie heeft verzameld. Meer dan 80 procent van de bevolking in grootsteden leeft in lucht die niet voldoet aan de norm van de WHO. De toestand blijkt het ergst in snelgroeiende steden in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en de kustgebieden in het westelijke deel van de Stille Oceaan.

De concentratie aan ultrafijne stofdeeltjes is het hoogst in India, waar 16 van 's werelds 30 meest vervuilde steden ligt. Voor wat betreft de iets minder fijne stofpartikels heeft India 8 steden in de top 30. Nigeria, Saudi-Arabië en Pakistan zijn hier met telkens twee steden vertegenwoordigd. Mogelijk zijn er wel meer Afrikaanse steden waar de lucht sterk vervuild is, maar in de meeste Afrikaanse wordt luchtvervuiling gewoon niet gemeten.

Volgens de WHO is Onitsha de meest vervuilde stad ter wereld. Onitsha is een snelgroeiende havenstad aan de oevers van de Niger, in het zuidoosten van Nigeria. De waarden aan fijn stof ligt er 30 keer hoger dan het niveau dat door de WHO aanvaardbaar wordt genoemd.

Het probleem van de luchtkwaliteit is het grootst in steden, waar 80 procent van de bevolking te maken krijgt met lucht die niet voldoet aan de kwaliteitsnorm van de WHO. Het probleem doet zich in alle werelddelen voor, maar is het grootst in snelgroeiende steden met een arme bevolking. 98 procent van steden in landen met een laag en gemiddeld inkomen met meer dan 100.0000 voldoet niet aan de WHO-norm. In landen met een hoog inkomen is dat 56 procent.

De bevolking in arme grootsteden krijgt te maken met hoge doses sulfaten, nitraten en zwarte koolstof. Volgens de WHO leidt dat tot een verhoogd risico op beroertes, hartziektes, longkanker en ademhalingsziektes zoals astma. De zwaksten lijden hier het meest onder: kinderen, ouderen en armen.

Het kan beter

De WHO geeft toe dat veel steden het probleem van de luchtvervuiling daadwerkelijk aanpakken. In de rijke landen is meer dan de helft van de steden erin geslaagd de luchtvervuiling met 5 procent terug te dringen. In de landen met een laag inkomen en een middeninkomen is dat een derde. In de Indiase hoofdstad Delhi, een van de meest vervuilde steden ter wereld, zijn grote dieselwagens bijvoorbeeld niet meer welkom.

Mogelijke maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren zijn het terugdringen van uitstoot door de industrie, inzetten op hernieuwbare energie (windenergie, zonneënergie, ...) of meer fiets- en meer wandelpaden.

De schoonste steden zijn klein en welvarend en liggen ver van industriële centra. Het Finse stadje Muoni, ten noorden van de poolcirkel, is de schoonste stad ter wereld, gevolgd door Norman Wells in Canada, Campisábalos in Spanje en Converse County in de VS.

"Het is belangrijk dat de overheden de luchtkwaliteit als prioriteit beschouwen", zegt Carlos Dora van de Wereldgezondheidsorganisatie. "Als de luchtkwaliteit verbetert, zullen de kosten voor de gezondheidszorg verminderen, zullen de productiviteit en de levensverwachting stijgen."